Мати вплив на прийняття рішень всією громадою, включно з переселенцями, і є основою реформи децентралізації

Напередодні початку роботи Верховної Ради дев’ятого скликання в Україні відбулася масштабна акція на підтримку виборчих прав внутрішньо переміщених осіб. Протягом 10 днів переселенці та громадські активісти у різних областях виходили на центральні площі своїх міст та містечок із гаслами «Кожен голос впливає», «Маю вплив», «Спочатку право голосу, а потім – місцеві вибори», «Переселенці-ВиБорці».

«Загалом у акції взяли участь виборці у 17 містах – Житомирі, Ужгороді, Одесі, Вінниці, Шостці, Рівному, Івано-Франківську Коростені, Хмельницькому, Кривому Розі, Харкові, Конотопі, Полтаві, Лисичанську, Кропивницькому, Чугуєві та Херсоні», – зазначила виконавча директорка Громадського холдингу «ГРУПА ВПЛИВУ» Тетяна Дурнєва.

«29 серпня, у перший день роботи парламенту, ми з партнерами проведемо акцію під стінами Верховної Ради. Ми зустрічатимемо народних депутатів на підході до будівлі парламенту та вручимо їм вітальні листівки з інформацією про першочергове завдання – відновлення виборчих прав для внутрішньо переміщених осіб та всіх мобільних категорій громадян», – наголосила Тетяна Дурнєва.

Аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев вважає, що Верховна Рада України попереднього скликання заборгувала вирішення багатьох питань, пов’язаних із повноцінною виборчою реформою.

«У нас є очікування, що новий парламент зможе оперативно і на основі пріоритету прав людини вирішити проблеми у виборчій сфері, – переконаний Клюжев. – Ключовими завданнями для парламенту є забезпечення виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та трудових мігрантів, а також – удосконалення санкцій за порушення законодавства. Якщо парламент впорається з цими двома завданнями, то це буде вагомий крок вперед».

Членкиня правління БО «Восток СОС» Олександра Дворецька навела дані одного з останніх соціологічних опитувань, які свідчать про відсутність намірів у значної кількості ВПО повертатися на попередні місця проживання. «Майже 70% переселенців не планують повертатися у випадку відновлення юрисдикції Києва на тимчасово окупованих територіях», – сказала вона.

«В умовах, коли конфлікт триває довго, і люди будують нові соціальні зв’язки, не пов’язані з окупованими територіями, це нормальна тенденція, – вважає Дворецька. –  Наступні місцеві вибори відбуватимуться в децентралізованих громадах. І це гарна нагода для влади продемонструвати, як слоган «єдина країна» реалізується на практиці. Мати вплив на прийняття рішень всією громадою, включно з переселенцями, і є основою реформи децентралізації», – наголосила правозахисниця.

Координаторка з адвокації БФ «Право на захист» Дарина Толкач нагадала, що одним з аргументів проти надання переселенцям виборчих прав на місцевих виборах є офіційні дані про велику кількість ВПО в громадах поблизу лінії зіткнення.  «Але об’єктивно можна сказати, що офіційна статистика щодо кількості внутрішньо переміщених осіб не відображає реальності, вона є спотвореною в результаті дискримінаційної політики уряду щодо виплати пенсій жителям нині окупованих територій. Тому ми вкотре наполягаємо на необхідності запровадження механізму виплати пенсій, який був розроблений правозахисниками ще у 2017 році та скасування норми про обов’язкове отримання довідки переселенця при оформленні пенсії. За такої умови ми побачимо реальну кількість переселенців, які проживають у приймаючих громадах», – сказала Толкач.

Учасники прес-конференції переконані, що Верховна Рада ІХ скликання має всі можливості для якнайшвидшого прийняття закону про виборчі права внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян. В умовах наближення місцевих виборів ця законодавча ініціатива повинна стати однією з першочергових.

Інші матеріали

Перейти до публікації Повернути своїх: шлях українських дітей додому
Повернути своїх: шлях українських дітей додому
 21.09.2024

Повернути своїх: шлях українських дітей додому

Перейти до публікації Світлини з евакуаційних місій БФ «Схід SOS» на сторінках провідних медіа світу
Світлини з евакуаційних місій БФ «Схід SOS» на сторінках провідних медіа світу

Світлини з евакуаційних місій БФ «Схід SOS» на сторінках провідних медіа світу

Перейти до публікації Освіта в умовах війни
Освіта в умовах війни
 21.09.2024

Освіта в умовах війни

Скопійовано!